Digitale Fotografie Vakantie

Nikon 14-30mm F/4 S test

Nikon 14-30mm F/4 S test
Geschreven: 12 mei 2022
Tegenwoordig schrijf ik niet veel testen meer over camera's en objectieven Waarom niet? Omdat er zoveel goeds te koop is. Of het nu van Nikon, Sony, Canonf Fuji if nog een ander merk is…. je komt er altijd wel mee weg. En er worden zoveel testen geschreven. Of op Youtube gezet. Wat kan ik daar nog aan toevoegen?

Toch, na rijp beraad met mijzelf, wil ik ze toch wel blijven schrijven. Puur omdat ik toch vaak anders tegen dingen aankijk. Ik zal dus minder gaan schrijven en vergelijken, maar meer een advies geven. Daarvan nu dus deel 1. Verwacht van mij geen testen meer met droge cijfers en eindeloze vergelijkingen. Er zijn een aantal dingen mij opgevallen aan deze Nikon F/4 14-30mm S lens. Iets waar jij misschien je voordeel mee kunt doen. Het objectief is prachtig, maar dat betekent niet dat je hem meteen moet kopen. Lees deze test goed door voor waroom wel of niet te kopen.
Stacks Image 16
De grote truc is en blijft van het Nikon Z systeem de extreem grote bajonet plus opening. Bij andere objectieven tests voord deze lijn Nikon objectieven heb ik dit al eens beschreven. Wil je daar meer over weten dan moet je even bij de ander S lenzen tests kijken.

14-30 mm groothoek is echt wel om te zeggen, wauw, dat is een groothoek. Ik heb hem gebruikt op mijn "oude" Z6. En ja, zoals gewoonlijk kom t er ook topkwaliteit uit dit Nikon objectief. Vignettering, scherpte en al dat soort zaken is dik in orde, meer dan dat, en bespreek ik dus daarom niet. Als ik schrijf dat het echt goed is, dan is het ook echt goed. De beeldkwaliteit is het beste wat ik ooit heb gezien van een extreem groothoek objectief.

De Nano chrystal coating op diverse lenzen doet wonderen. Het werkt echt.
Stacks Image 122
Recht tegen de zon in fotograferen met een groothoek is vragen om problemen. Invallend licht daar houden groothoek objectieven niet zo van. Bovenstaande foto is rechtsreeks uit de camera in JPG gefotografeerd. Geen nabewerkingen, maar gewoon veel gedaan met camera instellingen.

En zie hoe goed de Nikon 14-30 mm F/4 S objectief is in combinatie met de Nikon Z6. Geen last van het invallend licht recht in de lens. Alles doortekend in zowel hoge lichten als schaduwen. Dit zorgt er mede voor dat ik kan schrijven: " wauw wat een lens. Wel gefotografeerd op F/8 wat voor dit objectief ongeveer het best presterende diafragma zou moeten zijn. Ik heb niet op alle diafragma's deze foto gemaakt. Met dank aan Nano chrystal coatings en EF lenzen is invallend licht geen enkel probleem meer. En dat brengt mij bij het volgende onderwerp.

Waar de 14-30 mm Nikon F/4 S voor te gebruiken?
Stacks Image 134
Wanneer je op de Nikon website zoekt naar dit objectief kom ik opvallend veel architectuur en interieur foto's tegen. Dat is nu net het gene waar ik dit Nikon objectief niet voor zou gaan gebruiken. Kijk naar bovenstaande foto en zie hoe de lijnen al gaan wijken. Dit was met 16 mm. Ja okay, vrij extreem, maar als ik bij Nikon op de website kijk dan staat alles recht. Dat is zeker niet waar. Richt de camera iets omhoog en dat doe je al snel met een extreem grote groothoek en alle lijnen gaan wijken. Gebouwen zijn niet meer vierkant. En met mensen op de foto zou dit probleem nog groter worden.

Alleen als je de lens kaarsrecht houdt, inclusief camera, dan blijft alles recht staan. En ja ik weet wel dat je alles recht kunt krijgen in iedere willekeurige software, maar dan verlies je weer heel veel van je groothoek bereik. Op 14 mm zou je zoveel moeten recht trekken dat je denk ik bij 24 mm uit zou komen. Daar koop je dit objectief niet voor. Dat kun je dan ook maken met je Nikon 24-70 mm F/4 S.

Dus geen architectuur en interieur fotografie met deze lens. Dan blijft over landschap fotografie. Daar zou dit objectief wel heel erg goed bruikbaar zijn. Maar pas dan weer op met bomen aan zijkanten van je foto, want die zullen ook erg veel vertekening vertonen.
Stacks Image 142
Hou camera en objectief recht, dit was wel vanuit de hand gefotografeerd en lijnen zullen weinig tot niet vertekenen. De plekken dat je je objectief exact recht kunt houden en toch je onderwerp goed in beeld kunt krijgen zijn in de praktijk echter niet talrijk.
Stacks Image 146
Heb je een onderwerp vooraan in beeld staan dan zal dat onderwerp ook erg lang worden door middel van wijkende lijnen. Hou hier rekening mee bij aanschaf. Ik heb de Nikon F/4 S 14-30 mm van een cursist geleend een middagje. Ik was erg geïnteresseerd in dit objectief. Met name omdat ik vaak en veel met groothoek fotografeer in combinatie met mijn flitsfotografie buiten. Ik haal dan de onderwerpen (mensen dicht naar mij toe) je moet ze immers goed kunnen zien, maar ondanks dat kan ik dan ook veel van omgeving laten zien.

Bij bovenstaande foto kam ik er al dus snel achter dat dit niet mijn extreme groothoek zou gaan worden.
Stacks Image 150
Dan heb ik het over dit soort foto's als hierboven. Behoorlijk groothoek, maar alles moet wel in proporties en verhoudingen blijven. Met de 14-30mm zal dat niet gaan lukken. Je ziet dat ik hier mijn lens ook niet recht heb. Maar naar boven recht. Om er veel lucht op te kunnen krijgen. Je ziet ook dat ondanks deze handeling de verhoudingen blijven kloppen. Alleen aan de rechterkant van de bakfiets zie je een beetje een wijkend lijn. Dit was op 24 mm gemaakt met de 24-70 mm F/4 S van Nikon. Soms zijn er situaties dat je nog meer lucht of andere achtergrond erop zou willen zetten. Ik hou het voor dit soort werk dan toch maar bij het objectief wat ik al heb.

Ik zou de 10-30 mm alleen aanschaffen voor grote landschappen. Wijde landschappen. Wanneer vertekening geen grote rol speelt. En ik denk dat daarin mijn beste advies zit voor jou over dit geweldig goede Nikon S objectief. Super goed, maar beperkt bruikbaar.

Resumé:
Super, super goed! Geen last van invallend lichte zelfs niet bij recht tegen de zon in fotograferen. dat is heel erg knap. Maar beperkt inzetbaar qua onderwerpen in verband met vertekening en wijkende lijnen.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Scherpte:
Bouwkwaliteit:
Vignettering:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
10.0
9.5
9.5
10.0
9.0
Beoordeling: 9.0